Rosół Drobiowy z Makaronem
Dość pikantna zupa o wyrazistym smaku i barwnym wyglądzie. Jeżeli ktoś lubi bardzo ostre potrawy, można do niej dodać posiekane chili z nasionami lub ostry sos Sriracha. Potrawa ta przypadnie do gustu każdemu, kto miłuje się w orientalnych daniach.
SKŁADNIKI :
800ml bulionu z kurczaka
150g makaronu jajecznego, wcześniej ugotowanego
1 łyżka oleju arachidowego
4 kurze udka, bez skóry, kości, pokrojone w kostkę
2 dymki, w plastrach
2 ząbki czosnku, wyciśnięte lub 1 łyżeczka pasty z czosnku
2 łyżeczki świeżego imbiru, startego lub 2 łyżeczki pasty z imbiru
250ml mleczka kokosowego
3 łyżeczki czerwonej pasty curry
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 czerwona papryka, grubo pokrojona
60g zielonego groszku
sól himalajska (do smaku)
czarny pieprz (do smaku)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy 1 łyżkę oleju arachidowego. Na gorącym oleju smażymy 4 kurze udka, bez skóry, kości, pokrojone w kostkę. Całość smażymy mieszając około 5 minuty.
2. Do woka dodajemy 1 dymkę w plasterkach, 1 łyżeczkę pasty z czosnku, 2 łyżeczki pasty z imbiru. Warzywa z mięsem smażymy mieszając około 2 minuty.
3. Po upływie tego czasu do woka wlewamy: 800ml bulionu drobiowego, 250ml mleczka kokosowego, 3 łyżeczki czerwonej pasty curry, 3 łyżki masła orzechowego i 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Zupę doprawiamy solą himalajską, czarnym pieprzem, mieszamy i gotujemy kolejne 8 minut.
4. Po 8 minutach do zupy dodajemy czerwoną paprykę, drobno pokrojoną, 60g zielonego groszku, zieloną część dymki, pokrojonej. Mieszamy i gotujemy kolejne 2 minuty.
5. Do przegotowanej zupy dodajemy wcześniej ugotowany makaron jajeczny (150g), mieszamy podgrzewając jeszcze ze 2 minuty, i możemy nakładać nasz rosół na talerz. Gotowe :)
Przepis Video :
Rosół Drobiowy z Makaronem