Bulion Drobiowy
Bulion drobiowy jest wykorzystywany do wielu azjatyckich potraw. Służy jako baza do różnych sosów, ale i zup orientalnych. Sam bulion można przygotować i przechowywać w lodówce do 3 dni, lub też pomrozić w mniejszych porcjach i korzystać z niego w razie potrzeby. Przepis ten starcza na 2,2 litra bulionu.
SKŁADNIKI :
1kg kurczaka (2 ćwiartki i 3 skrzydełka)
2 łodygi selera, przekrojone w połowie
1 cebula
2-3 marchewki
1-2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej pietruszki
2,5l wody
sól himalajska do smaku
czarny pieprz do smaku
bulion drobiowy tajski (opcjonalnie 1 łyżka do smaku)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Wszystkie składniki oprócz przypraw dajemy do dużego garnka wraz z wodą.
2. Zagotować. Z powierzchni usuwamy szumowiny dużą łyżką. Zmniejszyć ogień, częściowo przykryć garnek oraz gotować 2 godziny. Pod koniec gotowania bulion doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz tajskim bulionem drobiowym. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
3. Sitko wykładamy czystą gazą i przelewamy bulion do miski lub dzbanka. Ugotowane mięso można wykorzystać do innej potrawy. Warzywa z bulionu wyrzucamy.
4. Przykryty bulion możemy wstawić do lodówki.
5. Przed wykorzystaniem należy zdjąć z powierzchni tłuszcz. Gotowe ! :)
Przepis Video :
Bulion Drobiowy