Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !
Wpisz adres email, aby otrzymywać informację o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
- Przepisy Meksykańskie (4)
- Przepisy Orientalne (33)
Sos Rybny
Przyprawa kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, używana do doprawiania i dosalania potraw, a także do marynowania mięsa przed przyrządzeniem.
Sos ten jest zrobiony ze sfermentowanych ryb, soli i wody. Jeden z najważniejszych sosów obok sosu sojowego.
Wykorzystujemy go przede wszystkim do potraw z ryb i owoców morza oraz do dań kuchni azjatyckiej. Sos rybny jest przyprawą, więc stosujemy go w niewielkich ilościach i nie używamy jak np. sosu sojowego do maczania sushi.
Dodany do potraw traci swój nieprzyjemny zapach, wzbogaca za to smak dania i wzmacnia smak innych składników.
Co ciekawe możemy z powodzeniem użyć go do marynowania mięsa, ponieważ szybko je zmiękcza i wbrew pozorom nie nadaje mięsu charakterystycznego rybiego posmaku.