Ryż z Kurczakiem w Pięciu Smakach
Potrawa ta swoją niezwykle wyrazistą barwę, zawdzięcza kurkumie w proszku. Smak oraz aromat nadaje jej intensywna przyprawa pięć smaków. Danie przypadnie do gustu wielbicielom potraw z ryżem.
SKŁADNIKI :
200g ryżu jaśminowego
4 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka chińskiej przyprawy 5 smaków
350g piersi z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonej w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
600ml bulionu drobiowego
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki siekanego szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W dużej misce mieszamy 2 łyżki skrobi kukurydzianej z 1 łyżką chińskiej przyprawy pięć smaków. W mieszance skrobi i przypraw obtaczamy 350g mięsa z kurczaka w kostkach.
2. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego, na którym smażymy przyprawionego kurczaka przez około 5 minut. Kurczaka smażymy mieszając do momentu, aż się zarumieni.
3. Po 5 minutach smażenia kurczaka z woka wyciągamy i odstawiamy na bok.
4. Do woka wlewamy kolejne 2 łyżki oleju arachidowego, na którym smażymy cebulę, pokrojoną w kostkę. Cebulę smażymy mieszając przez około 1 minutę, aż się zeszkli.
5. Następnie do cebuli dodajemy: 200g ryżu jaśminowego (niegotowanego), 600ml bulionu drobiowego oraz 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Potrawę gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż ciecz zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki.
6. Gotowe danie przekładamy do dekoracyjnej miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy. Gotowe :)
Przepis Video :
Ryż z Kurczakiem w Pięciu Smakach