window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie ! Wpisz adres email, aby otrzymywać informację o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Submit
Kategorie Blog
Kaczka z Brokułami i Papryką Po Azjatycku 0
Kaczka z Brokułami i Papryką Po Azjatycku

Kaczka z Brokułami i Papryką Po Azjatycku

Wielokolorowa potrawa z papryki żółtej, czerwonej oraz brokuła. Wraz z chrupiącą kaczką i ziarnami sezamu, razem tworzy barwną kompozycję, która zachwyci niejednego wielbiciela kuchni azjatyckiej.

SKŁADNIKI :

1 białko jajka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
450g mięsa z kaczki, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
1l oleju ryżowego do głębokiego smażenia
2 łyżki oleju arachidowego
1 czerwona papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę
1 żółta papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę
150g małych różyczek brokułów
1 ząbek czosnku, wyciśnięty lub 1/2 łyżeczki pasty z czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki mirin
1 łyżeczka brązowego cukru
120-150ml bulionu drobiowego
2 łyżeczki białego sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. W misce roztrzepuję białko jajka. Do roztrzepanego białka dodaję 2 łyżki skrobi kukurydzianej i całość dokładnie mieszam. W mieszance białka i skrobi marynuję 450g mięsa z kaczki, pokrojonego w kostkę. Mięso odstawiam do lodówki na 30 minut.
2.patelni wok rozgrzewamy litr oleju ryżowego do głębokiego smażenia. Na rozgrzanym oleju smażę partami marynowaną kaczkę przez około 4-5 minut. Po usmażeniu kaczkę odsączam na ręczniku papierowym.
3. W tym samym oleju smażę: 1 czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę, 1 żółtą paprykę, pokrojoną w kostkę oraz 150g różyczek brokułów. Warzywa smażę przez około 2-3 minuty, po czym również odsączam na ręczniku papierowym. Olej odlewam i czyszczę woka.
4.
 W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego. Na rozgrzanym oleju smażę przez 30 sekund 1/2 łyżeczki pasty z czosnku. Do woka dodaję 120-150 ml bulionu drobiowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżkę mirin oraz 1 łyżeczkę brązowego cukru. Wszystko dokładnie mieszam i zagotowuję.
5. Do bulionu z przyprawami dodaję wcześniej smażone mięso z kaczki oraz warzywa. Wszystko gotuję około 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
6. Gotową potrawę przekładam na ozdobną miseczkę i posypuję ziarnami białego sezamu. Gotowe :)

Przepis Video :


Kaczka z Brokułami i Papryką Po Azjatycku

Kaczka z Brokułami i Papryką Po Azjatycku

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl