window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie ! Wpisz adres email, aby otrzymywać informację o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Submit
Kategorie Blog

Figi Suszone Naturalne Słodkie Bez Konserwantów 200g

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 9,40 zł

Cena regularna:

9.40
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
zł/kg: 47,00 zł
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Figi Suszone Naturalne Słodkie Bez Konserwantów 200g

Opis: W 100 g suszonych fig jest tyle wapnia ile w szklance mleka. Ich dodatkowym atutem jest właściwy stosunek wapnia do fosforu, umożliwiający optymalne wykorzystanie obu pierwiastków przez organizm.

Figi poleca się jako uzupełniające źródło tego składnika dla dzieci i kobiet w okresie menopauzy. Wówczas zapotrzebowania organizmu na wapń jest największe. Warto, zatem rozważyć, czy nie zastąpić suszonymi figami ciasteczek i batonów.

Jest wiele argumentów, które powinny przekonać do tego, iż warto uzupełniać codzienną dietę o suszone figi. Charakteryzują się one najwyższą, wśród suszonych owoców, zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu mogą poprawiać perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom. Odgrywa to ważną rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. Suszone figi mogą także przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Tę ostatnią właściwość potwierdziły badania prowadzone na uniwersytecie Rutgera w New Jersey, które pozwoliły na ustalenie, że figi zawierają fitosterole. Dzięki tym związkom figi posiadają zdolność obniżania syntezy cholesterolu w organizmie, dzięki czemu wpływają na spadek jego ogólnego poziomu we krwi.

Zdrowe, dorodne, soczyste figi pokrywa biały nalot. Często nie zdając sobie sprawy z jego pochodzenia rezygnujemy z kupna fig. Nic bardziej błędnego. Biały nalot na suszonych figach to wytrącający się cukier. Jego obecność świadczy tylko o tym, że owoc ma optymalnie wysoką wilgotność, czyli jest doskonałej jakości, a przede wszystkim jest miękki i smaczny.

Figi są pomocne przy niestrawności. Pomagają w prawidłowym trawieniu białek i łagodzą tym samym niekorzystne objawy żołądkowo-jelitowe. Natomiast m.in. dzięki niskiej zawartości fosforu figi ułatwiają utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ma to bardzo duże znaczenie, gdyż niestety przeciętna dieta oparta na mięsie, zbożach i ziemniakach raczej zakwasza organizm. Sugeruje się, iż figi mogą też ułatwić "rzucanie palenia". Pociąg do papierosa jest silniejszy w stanie zakwaszenia organizmu, a zneutralizowanie tego stanu zmniejsza chęć palenia, czemu właśnie mogą sprzyjać figi.

Zastosowanie kulinarne:
Owoce przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy. Suszone i podprażone figi stosuje się jako namiastkę kawy; ma ona lekko orzechowy posmak. Suszone figi można podawać nie tylko na deser. Po namoczeniu ich w letnim porto z domieszką niewielkiej ilości wody i ugotowaniu są idealnym dodatkiem do dziczyzny lub wieprzowiny. Prawdziwym przysmakiem są także suszone figi marcepanowe w whisky.

CIEKAWOSTKI
Figowiec jest pierwszą rośliną, o jakiej wspomina Biblia – po tym, jak Adam i Ewa zjedli zakazany owoc i ujrzeli swą nagość, właśnie z gałązek figowca zrobili przepaski na biodra. W wielu kulturach figowiec i jego owoc są symbolami płodności i inicjacji. Dawano je do jedzenia egipskim kapłanom podczas ceremonii wyświęcenia, żywili się nimi pustelnicy. W Afryce Północnej do dzisiaj rolnicy przed rozpoczęciem orki składają na skałach figi, jako dar dla Boga.

Z kolei starożytni Grecy i Rzymianie uważali figi za wyjątkowo odżywcze i pokrzepiające. Młodych ludzi czynić miały silnymi i wytrzymałymi, a starszym pozwalały dłużej zachować młody wygląd i zdrowie. Z tego powodu stanowiły podstawę, jadłospisu atletów przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich oraz były pierwszym olimpijskim "medalem" dla zwycięzców.

Figi są bogatym źródłem:
POTASU, który:
- usprawnia pracę układu krwionośnego,
- dzięki obecności karotenoidów - antyoksydantów powoduje blokowanie wchłaniania "złego" cholesterolu LDL,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.

FIGI są też źródłem:
MAGNEZU, który:
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

WAPNIA, który:
- jest potrzebny do utrzymania zdrowych zębów i kości,
- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.

Składniki: Figi suszone.

Informacja o alergenach: Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Produkcja: Turcja

Wartości odżywcze w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 1119kJ/267kcal,
Tłuszcz 0,9g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,17g,
Węglowodany 57g,
w tym cukry 50g,
Błonnik 12,5g,
Białko 4,4g,
Sól 0,16g.

Masa netto: 200g

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.

Data ważności: Produkty w większości posiadają bardzo długie daty ważności (wyjątkiem są produkty, których specyfika nie pozwala na długą datę przydatności). W celu poznania konkretnej daty, prosimy o zapytanie mailowe.

Dystrybucja: Produkty Orientalne Mateusz Pawełek Arkadiusz Horoszczak S.C. Ujazdowska 78, 47-100 Strzelce Opolskie.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl