Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !
Wpisz adres email, aby otrzymywać informację o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
- Przepisy Meksykańskie (4)
- Przepisy Orientalne (33)
Pasta Curry
Pasty curry są to bardzo popularne składniki wykorzystywane w przepisach wielu kuchni orientalnych, zwłaszcza tajskiej i indyjskiej. Są to mieszanki przypraw w formie pasty. Ułatwiają przyrządzanie potraw, gdyż pasta to połączenie wielu ciężko dostępnych składników.
Słowo curry nie odnosi się do jednego dania, ale oznacza sposób przyrządzania potraw.
Pasty curry występują w trzech kolorach: czerwona, zielona i żółta.
Czym się różnią? Przede wszystkim ostrością.
Zielona pasta curry, zdecydowanie najostrzejsza - z zielonych papryczek chili, na drugim miejscu znajduje się czerwona pasta curry z czerwonych papryczek chili, które są mniej ostre niż zielone i najłagodniejsza pasta żółta z dodatkiem kurkumy i to jej zawdzięcza żółty kolor.