Wrapy Burrito
Soczysta i aromatyczna potrawa, jaką jest meksykańskie burrito. Połączenie ryżu, mięsa mielonego, kukurydzy i czerwonej fasoli. Z dodatkiem aromatycznej przyprawy do burrito, wspólnie tworzy znakomite połączenie wszystkich przypraw i soczystych składników.
SKŁADNIKI :
Zestaw Do Burrito:
6-10 tortilla wraps
3 łyżki przyprawy do burrito
1 puszka czerwonej salsy
Pozostałe:
500g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
350g startego sera cheddar
2 łyżki oleju arachidowego
250g ugotowanego ryży jaśminowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewam 2 łyżki oleju arachidowego. Na rozgrzanym oleju smażę mieloną wieprzowinę co jakiś czas mieszając, do momentu kiedy mięso będzie usmażone.
2. Do przysmażonego kurczaka dodaje 3 łyżki przyprawy do burrito, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli oraz 250g wcześniej ugotowanego ryżu jaśminowego. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
3. Gotowy farsz odkładam na bok.
4. Na talerzu kładę listek folii aluminiowej, następnie placek tortilli, na który łyżką nakładam wcześniej przygotowany farsz, posypuję go startym serem cheddar i zawijam tak aby farsz znajdował się w środku. Najpierw z boków, a następnie z dołu. Na koniec zawijam wrapa w folię i odkładam na blaszkę. Czynność tą powtarzam z pozostałymi wrapami oraz farszem.
5. Zawinięte burrito piekę przez 10 minut. Gotową potrawę podaje wraz z czerwoną salsą. Gotowe ! :)
Przepis Video :
Wrapy Burrito