Wołowina w Sezamie Po Chińsku
Prażony sezam i aromatyczny sos sojowy, to podstawowe przyprawy kuchni chińskiej. W tej potrawie został wykorzystany ciemny sos sojowy, dzięki czemu wołowina ma bardziej wyrazisty smak i aromat.
SKŁADNIKI :
500g mięsa wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki
200g ugotowanego makaronu ryżowego w formie tasiemek (do podania)
1 zielona papryka, bez nasion, w cienkich paskach
2 łyżki mirin
6 dymek, drobno pokrojonych
2 łyżki oleju do woka
25g białego sezamu
4 ząbek czosnku, wyciśnięty lub 2 łyżeczki pasty z czosnku
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok prażymy 25g białego sezamu, bez użycia oleju. Sezam prażę do momentu, aż zmieni barwę na złoto-brązową. Uprażony sezam odkładam na bok.
2. W woku rozgrzewam 2 łyżki oleju do woka. Na rozgrzanym oleju smażę 500g wołowiny, w cienkich plasterkach. Mięso smażę mieszając do momentu kiedy każdy kawałek będzie usmażony.
3. Do mięsa dodaję: zieloną paprykę, w paskach oraz 2 łyżeczki pasty z czosnku. Warzywa z mięsem smażę mieszając przez około 2-3 minuty.
4. Następnie do woka dodaje: 2 łyżki mirin, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego oraz 6 dymek, drobno pokrojonych. Mięso z przyprawami i warzywami smażę kolejne 2 minuty.
5. Gotową potrawę przekładam do dekoracyjnej miseczki, posypuję wcześniej prażonym sezamem i podaję z wcześniej ugotowanym makaronem ryżowym. Gotowe ! :)
Przepis Video :
Wołowina w Sezamie Po Chińsku