Warzywa z Fasolką z Woka
Niezwykle szybki i prosty w wykonaniu przepis na zielone warzywa z woka. Dużo witamin oraz wartości odżywczych na talerzu. Potrawa może posłużyć jako danie główne wegetariańskie lub jako dodatek to potrawy mięsnej.
SKŁADNIKI :
220g zielonej fasolki, przekrojonej w pół
2 szalotki, pokrojone w piórka
100g grzybów shitake, wcześniej namoczonych, pokrojonych w paski
1 ząbek czosnku, wyciśnięty lub 1/2 łyżeczki pasty z czosnku
1/2 sałaty lodowej, pokrojonej w paski
1 łyżeczka ostrego oleju chili
25g masła
2 łyżki pasty fasolowej doenjang
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju chili z 25g masła. Na rozgrzanym oleju smażymy: fasolkę, szalotkę, czosnek oraz grzyby. Warzywa smażymy mieszając przez 2-3 minuty.
2. Do woka dodajemy pokrojoną sałatę lodową i smażymy kolejne kilka minut, do momentu kiedy liście sałaty zaczną się zwijać.
3. Następnie do warzyw dodaj 2 łyżki pasty fasolowej i ostrożnie wszystko wymieszać, aż wszystkie warzywa będą pokryte pastą.
4. Potrawę nakładamy do dekoracyjnej miseczki i możemy serwować. Gotowe ! :)
Przepis Video :
Warzywa z Fasolką z Woka