Smażony Ryż z Warzywami
Smażony ryż z warzywami po azjatycku może być samodzielną potrawą lub też może stanowić dodatek do innej potrawy. Klasyczna potrawa orientalna, której bazą jest ryż oraz wiele kolorowych warzyw.
SKŁADNIKI :
250g ryżu jaśminowego, wcześniej ugotowanego
3 łyżki oleju arachidowego
2 ząbki czosnku, wyciśnięte lub 1 łyżeczka pasty z czosnku
1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
60g zielonej fasolki
1 zielona papryka, drobno pokrojona
4 kolby mini kukurydzy, w plasterkach
25g pędów bambusa nitek
3 pomidory, obrane, bez nasion, drobno pokrojone
60g zielonego groszku
1 łyżka oleju sezamowego
sos chili sriracha (do polania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju arachidowego, na którym smażymy mielony czosnek oraz przyprawę 5 smaków. Energicznie mieszając smażymy przyprawy około 30 sekund.
2. Do woda dodajemy 60g zielonej fasolki, 1 drobno pokrojoną zieloną paprykę, oraz 4 mini kolby kukurydzy w plasterkach. Wszystko smażymy mieszając 2 minuty.
3. Dodajemy 25g pędów bambusa nitek, 3 pomidory, drobno pokrojone, 60g zielonego groszku oraz wcześniej ugotowany ryż. Smażymy wszystko delikatnie mieszając kolejne kilka minut.
4. Na zakończenie skrapiamy wszystko olejem sezamowym i możemy podawać wraz z sosem chili sriracha. Gotowe :)
Przepis Video :
Smażony Ryż z Warzywami