Rybne Racuszki Po Tajsku
Te niewielkie kotleciki rybne wyśmienicie smakują wraz z słodkim sosem chili. Zamiast dorsza, do przygotowania tej potrawy można wykorzystać wiele różnych gatunków ryb: halibuta, kraba lub homara.
SKŁADNIKI :
450g filetów z dorsza (bez skóry)
2 łyżki tajskiego sosu rybnego
2 świeże czerwone chili, bez nasion, drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, wyciśnięte lub 1 łyżeczka pasty z czosnku
1 łyżeczka suszonych liści limonki kaffir
2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
1 duże jajko
30g mąki pszennej
100g zielonej fasolki, drobno pokrojonej
olej arachidowy do smażenia
słodki sos chili (do podania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Ostrym nożem filety z dorsza kroimy na większe kawałki.
2. W robocie kuchennym lub mikserze mielimy: 450g dorsza, 2 łyżki sosu rybnego, 2 papryczki chili, 1 łyżeczkę pasty z czosnku, 1 łyżeczkę liści limonki kaffir oraz 2 łyżki liści kolendry. Wszystko mielimy na jednolitą masę.
3. Zmieloną masę przekładamy do miski, dodajemy do niej 100g zielonej fasolki, drobno pokrojonej i całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki, po czym ręką spłaszczamy je i gotowe racuszki odkładamy na bok.
4. W patelni wok rozgrzewamy olej arachidowy do głębokiego smażenia. Kiedy olej jest już rozgrzany, zmniejszamy moc i smażymy racuszki rybne obracając co jakiś czas przez około 4-5 minut każdą partię.
5. Usmażone racuszki rybne odkładamy na ręczniki papierowe, żeby odsączyć je z oleju.
6. Gotowe racuszki serwujemy ze słodkim sosem chili. Gotowe :)
Przepis Video :
Rybne Racuszki Po Tajsku