Ostry Makaron z Sezamem
Makaron jajeczny chow Mein można podać z dressingiem na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego, masła orzechowego, kolendry, chili, limonki oraz prażonego sezamu. Smak i kompozycja jest rewelacyjna.
SKŁADNIKI :
300g makaronu jajecznego
3 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki białego sezamu
1 łyżka masła orzechowego
1 ząbek czosnku, wyciśnięty lub 1/2 łyżeczki pasty z czosnku
1 małe zielone chili, drobno posiekane
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki soku z limonki
czarny pieprz (do smaku)
sól himalajska (do smaku)
świeża kolendrą, drobno posiekana (do dekoracji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W garnku zagotuj wodę. Do gorącej wody dajemy 300g makaronu jajecznego chow mein, przykrywamy i moczymy 5 minut. Po tym czasie, makaron mieszamy, przecedzamy, zlewamy zimną wodą i odstawiamy na bok odcedzony.
2. W międzyczasie na małej patelni prażymy 3 łyżki białego sezamu. Uprażony sezam odstawiamy na bok.
3. Do średniej miski dodajemy: 3 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki oleju sezamu, 1/2 łyżeczki pasty z czosnku oraz 1 łyżkę masła orzechowego. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa.
4. Do masy dodajemy zielone chili, uprażony sezam, 4 łyżki jasnego sosu sojowego. Masę mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz czarnym pieprzem.
5. Do miseczki nakładamy wcześniej ugotowany makaron, polewamy go dressingiem i ozdabiamy posiekaną kolendrą. Gotowe ! :)
Przepis Video :
Ostry Makaron z Sezamem