Meksykańskie Chili Con Carne z Wieprzowiną
Chili con carne to tradycyjne meksykańskie danie jednogarnkowe. Połączenie smażonego mięsa mielonego z pomidorami, chili, czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką. Wszystko tworzy barwną całość o ostrym smaku i bogatych walorach smakowych. Można je podawać z ryżem, tortilla chips, wrapami lub innymi dodatkami.
SKŁADNIKI :
cała przyprawa do chili con carne
500g mielonego mięsa z wieprzowiny
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli, odcedzonej
1/2 puszki kukurydzy, odcedzonej
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, wyciśnięte lub 1 łyżeczka pasty z czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
czarny pieprz (do smaku)
jogurt naturalny (do polania)
liście kolendry (do posypania)
2 łyżki oleju do woka
nachos tortilla chips (do podania), alternatywnie można podać z ryżem jaśminowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewam 2 łyżki oleju do woka. Na rozgrzanym oleju smażę cebule, pokrojoną w kostkę oraz 1 łyżeczkę pasty z czosnku. Warzywa smażę przez około 1-2 minuty, aż cebula się zeszkli.
2. Do przysmażonej cebuli dodaje 500g mielonej wieprzowiny (można użyć wołowiny), i smażę do momentu, aż mięso będzie usmażone.
3. Do mięsa dodaje cała saszetkę przyprawy do chili con carne, dokładnie mieszam i zalewam wszystko pokrojonymi pomidorami z puszki. Potrawę gotuję kolejne 2-3 minuty.
4. Do chili con carne dodaję: 1 łyżeczkę brązowego cukru, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, czarny pieprz do smaku, 1 czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę, 1/2 puszki kukurydzy. Po wymieszaniu potrawę gotuję na małym ogniu przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy chili con carne.
5. Po 10 minutach do woka dodaję 1 puszkę czerwonej fasoli i wszystko dokładnie mieszam i gotuje z 2-3 minuty. Gotową potrawę przekładam na talerz, polewam odrobiną jogurtu naturalnego, posypuję liśćmi kolendry i serwuję z nachosami lub ryżem. Gotowe ! :)
Przepis Video :
Meksykańskie Chili Con Carne z Wieprzowiną