Makaron Po Kantońsku z Wołowiną
Bardzo szybki, a zarazem prosty w przygotowaniu makaron po kantońsku z wołowiną oraz warzywami. Kompozycja podana z zieloną pietruszką oraz polana sosem sriracha.
SKŁADNIKI :
4 łyżki oleju arachidowego
600g chudego steku wołowego, pokrojonego w cienkie paski
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
250g makaronu błyskawicznego, wcześniej ugotowany al dente
120g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
70g pędów bambusa nitek
2-3 łyżki bulionu wołowego
1 łyżka mirin
1 łyżka brązowego cukru
6 dymek, drobno posiekanych
40g zielonej fasolki
zielona pietruszka, do posypania
sos chili sriracha (do polania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego.
2. Na rozgrzany olej dodajemy wcześniej ugotowany makaron błyskawiczny i smażymy mieszając przez około 2 minuty. Po usmażeniu makaron odkładamy na bok.
3. Do woka wlewamy kolejne 2 łyżki oleju arachidowego. Na rozgrzanym oleju smażymy cienko pokrojoną wołowinę przez około 2-3 minuty, aż się całe mięso usmaży.
4. Do wołowiny dodajemy 120g posiekanej kapusty pekińskiej, 70g pędów bambusa, 40g zielonej fasolki oraz drobno posiekaną dymkę. Warzywa z mięsem smażymy mieszając 2-3 minuty.
5. Do warzyw i mięsa dodajemy: 1 łyżkę ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę mirin, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę brązowego cukru oraz 2-3 łyżki bulionu drobiowego. Wszystko dokładnie mieszamy dalej podgrzewając przez chwilę.
6. Następnie do woka dodajemy wcześniej przesażony makaron i wszystko dokładnie mieszamy smażąc kolejne 2-3 minuty.
7. Gotowy makaron po kantońsku nakładamy na talerz, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i serwujemy z sosem chili Sriracha. Gotowe ! :)
Przepis Video :
Makaron Po Kantońsku z Wołowiną