Kurczak z Grzybami Na Parze
Soczysty i aromatyczny kurczak z dodatkiem grzybów shitake. Przygotowany w parowniku bambusowym z dodatkiem warzyw i orientalnych przypraw. Proste w przygotowaniu danie z parownika bambusowego.
SKŁADNIKI :
6-7 suszonych grzybów shitake
350g filetów z kurczaka, pokrojonego w kostkę
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka mirin
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
sól himalajska
czarny pieprz
1 łyżeczka oleju sezamowego
liście kolendry (do dekoracji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W misce mieszam: 1/2 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczkę mirin oraz 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej. Gotową mieszanką marynuję 350g kurczaka, pokrojonego w kostkę i odstawiamy do lodówki na 25-30 minut.
2. W międzyczasie grzyby shitake moczę w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Po namoczeniu odkrawam ogonki i tnę na cienkie paski.
3. Na okrągłym talerzu w kształcie parownika układam: warstwę zamarynowanego kurczaka, następnie pokrojone shitake a na górę cienkie paseczki imbiru. Warzywa z mięsem doprawiam solą himalajską, czarnym pieprzem oraz skrapiam olejem sezamowym.
4. W patelni wok rozgrzewamy większą ilość wody. Na woku układam parownik bambusowy. Do środka daję talerz z kurczakiem i warzywami. Kurczaka z grzybami gotuję na parze przez 20 minut.
5. Gotową potrawę posypuję liśćmi kolendry i serwuję. Gotowe :)
Przepis Video :
Kurczak z Grzybami Na Parze