Tel: +48 792 659 743
 Pon. - Pt. 7 - 14
 Odbiór - Ujazdowska 78, Strzelce Op.
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kurczak Fu Yong

Kurczak fu yong to potrawa uchodząca za rodzaj omleta. Nazwa fu yong w dosłownym tłumaczeniu to "biały kwiat lotosu". Danie to jest dość nietypowe, ale i bardzo smaczne.

Kurczak Fu Yong

Kurczak Fu Yong

Kurczak fu yong to potrawa uchodząca za rodzaj omleta. Nazwa fu yong w dosłownym tłumaczeniu to "biały kwiat lotosu". Danie to jest dość nietypowe, ale i bardzo smaczne.

SKŁADNIKI :

200g filetów z piersi kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
kilka kropli oleju sezamowego
3 łyżki oleju arachidowego
3 jajka
120g zielonego groszku
2 dymki, drobno posiekane
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
szczypta soli himalajskiej
czarny pieprz
ryż jaśminowy (do podania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. W małej miseczce zmieszaj: 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, czarny pieprz, 1 łyżkę mirin oraz 1 łyżkę skrobi kukurydzianej. Przygotowaną w ten sposób masą obtocz pokrojone mięso z kurczaka i odstaw na bok.
2. W misce roztrzep 3 jajka wraz ze szczyptą soli oraz 1 łyżeczką posiekanej dymki.
3. W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju arachidowego, na którym smażymy mięso z kurczaka mieszając, aby nam się kawałki nie posklejały, około 1-2 minuty.
4. Do woka wlewamy wcześniej roztrzepane jajka, mieszamy, a następnie dodajemy 120g zielonego groszku oraz 1-2 łyżki sosu sojowego.
3. Kurczaka z jajkiem jeszcze chwilę podgrzewamy, nieco mieszając do momentu, aż ładnie nam się zetnie.
4. Na zakończenie kurczaka z jajkiem skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy posiekaną dymką i podajemy z ryżem jaśminowym. Gotowe :)

Przepis Video :


Kurczak Fu Yong

Kurczak Fu Yong

Komentarze do wpisu (0)

Co może cię zainteresować...

    Zawsze darmowa przesyłka pocztex punkt...
    Na terenie Polski dla każdego zamówienia powyżej 159 zł