
Kurczak Fu Yong
Kurczak fu yong to potrawa uchodząca za rodzaj omleta. Nazwa fu yong w dosłownym tłumaczeniu to "biały kwiat lotosu". Danie to jest dość nietypowe, ale i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI :
200g filetów z piersi kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
kilka kropli oleju sezamowego
3 łyżki oleju arachidowego
3 jajka
120g zielonego groszku
2 dymki, drobno posiekane
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
szczypta soli himalajskiej
czarny pieprz
ryż jaśminowy (do podania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W małej miseczce zmieszaj: 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, czarny pieprz, 1 łyżkę mirin oraz 1 łyżkę skrobi kukurydzianej. Przygotowaną w ten sposób masą obtocz pokrojone mięso z kurczaka i odstaw na bok.
2. W misce roztrzep 3 jajka wraz ze szczyptą soli oraz 1 łyżeczką posiekanej dymki.
3. W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju arachidowego, na którym smażymy mięso z kurczaka mieszając, aby nam się kawałki nie posklejały, około 1-2 minuty.
4. Do woka wlewamy wcześniej roztrzepane jajka, mieszamy, a następnie dodajemy 120g zielonego groszku oraz 1-2 łyżki sosu sojowego.
3. Kurczaka z jajkiem jeszcze chwilę podgrzewamy, nieco mieszając do momentu, aż ładnie nam się zetnie.
4. Na zakończenie kurczaka z jajkiem skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy posiekaną dymką i podajemy z ryżem jaśminowym. Gotowe :)
Przepis Video :
Kurczak Fu Yong