Fajita
Soczysta i aromatyczna potrawa, jaką jest meksykańska fajita. Kurczak jest dość ostry, warzywa soczyste a wraży chrupiące. Dodatkowo do tego prawdziwie meksykańska salsa do podania. Zaproś przyjaciół na meksykański wieczór i poczęstuj prawdziwie meksykańską fajitą.
SKŁADNIKI :
Zestaw Do Fajita:
6 tortilla wraps
3 łyżki przyprawy do fajita
1 puszka zielonej salsy
Pozostałe:
600g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
3 kolorowe papryki, pokrojone w paski
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
350g startego sera
2 łyżki oleju arachidowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Kurczaka marynuję przyprawą do fajita i odstawiam do lodówki na 10 minut.
2. W patelni wok rozgrzewam 2 łyżki oleju arachidowego. Na rozgrzanym oleju smażę kurczaka co jakiś czas mieszając, do momentu kiedy kurczak nabierze złotą barwę.
3. Do przysmażonego kurczaka dodaje czerwoną cebulę, paprykę zielona, paprykę żółtą oraz paprykę czerwoną. Warzywa z mięsem smażę mieszając co jakiś czas przez około 5 minut. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
4. Gotowy farsz odkładam na bok.
5. Na talerzu kładę listek folii aluminiowej, następnie placek tortilli, na który łyżką nakładam wcześniej przygotowany farsz, posypuję go startym serem i zawijam. Najpierw z dołu, a następnie z boków. Na koniec zawijam wrapa w folię i odkładam na blaszkę. Czynność tą powtarzam z pozostałymi wrapami oraz farszem.
6. Zawiniętą fajitę piekę przez 10 minut. Gotową potrawę podaje wraz z zieloną salsą. Gotowe ! :)
Przepis Video :
Fajita