Dorsz w Sosie Kokosowym Po Tajsku
Curry z rybą to zazwyczaj zachwycająca potrawa, a ta nie jest wyjątkiem. Potrawa ta łączy ze sobą aromat wielu przypraw z mlekiem kokosowym.
SKŁADNIKI :
4 łyżki oleju arachidowego
1 ząbek czosnku, wyciśnięty lub 1/2 łyżeczki pasty z czosnku
300ml mleka kokosowego
450g fileta z dorsza, bez skóry i ości
1 łyżka tajskiego sosu rybnego
30g mąki pszennej
sól himalajska
czarny pieprz
170g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
2 łyżki czerwonej pasty curry
20 liści bazylii, posiekane do posypania
gotowany ryż jaśminowy (do podania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Filety z dorsza kroimy na dużą kostkę.
2. W misce mieszamy 30g mąki pszennej, sól himalajską oraz czarny pieprz. W przyprawionej mące obtaczamy kawałki dorsza i odstawiamy na bok.
3. W patelni wok rozgrzewamy 4 łyżki oleju arachidowego.
4. Na rozgrzanym oleju smażymy partiami obtoczonego dorsza do uzyskania złocistego koloru.
5. W międzyczasie w misce mieszamy: 1/2 łyżeczki pasty z czosnku, 2 łyżki czerwonej pasty curry, 1 łyżkę sosu rybnego oraz 300ml mleka kokosowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
6. Kiedy ostatnia partia dorsza nam się zarumieni do woka dodajemy wcześniej przesmażone kawałki rybny oraz wcześniej przygotowany sos curry.
7. Potrawę zagotowujemy i gotujemy 3-4 minuty. Po upływie tego czasu do woka dodajemy 170g pomidorów koktajlowych, przekrojonych w pół. Wszystko delikatnie mieszamy, aby skórka nie zeszła z pomidorów i gotujemy kolejne 5 minut.
8. Na sam koniec do woka dodajemy drobno posiekane liście bazylii, wszystko mieszamy i podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem jaśminowym. Gotowe ! :)
Przepis Video :
Dorsz w Sosie Kokosowym Po Tajsku