
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.




Tojiro Aogami Nóż Yanagi-Sashimi 30cm






Opis
Nóż Kuchenny Yanagi-Sashimi 30 cm Tojiro Aogami
Klasyczny japoński nóż do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi,rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny, co zwiększa wygodę przy prowadzeniu noża palcem wskazującym.
Dane techniczne:
Ostrze - Najwyższej jakości stal wysokowęglowa Aogami #2 (szlif jednostronny)
Twardość - 63 HRC +/- 1
Długość całkowita - 44,8 cm
Długość ostrza - 30 cm
Szerokość klingi - 3,5 cm
Grubość klingi - ok. 3,4 mm
Waga - ok. 160 g
Aogami #2 (YSS), tzw. Blue Steel, to wyśmienita stal wysokowęglowa o bardzo wysokiej czystości, produkowana przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię oczyszczania żelaza zwaną Tatara. Ostrza wykonane z tego materiału są wyjątkowo twarde i zachowują ostrość przez długi czas, ponieważ dzięki dodatkowi chromu i wolframu są bardziej odporne na ścieranie i pękanie niż inne stale węglowe. Niezwykle mocne rdzenie okuto miękkim żelazem, więc noże z tej serii są łatwe w utrzymaniu i świetnie się sprawdzają na co dzień.
Główne cechy
Twardość HRC +/- 1: | 63 |
Klinga nierdzewna: | Nie |
Sposób ostrzenia: | Jednostronny praworęczny |
Stal wielowarstwowa: | Tak, 2-9 warstw |
Materiał rękojeści: | Tradycyjna Japońska |
Rodzaj noża: | Nóż do Sushi, Nóż kuchenny |
Długość ostrza: | 30 cm |
Typ ostrza: | Yanagi Sashimi |
Stal: | Aogami #2 |
Pokro@1
Super wykonany nóż choć drogi ale wykonanie najwyższej klasy