Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !
Wpisz adres email, aby otrzymywać informację o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
- Przepisy Meksykańskie (4)
- Przepisy Orientalne (33)
Olej Ryżowy
Olej ryżowy produkowany jest z otrąb - czyli łuski otaczającej ziarno. Największą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich. Nadaje się on zarówno do stosowania na zimno, jak i do smażenia w wysokich temperaturach.
Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i spowalnia procesy starzenia, dzięki obecności witaminy E i gamma-oryzanolu.
Poddany rafinacji jest praktycznie bezsmakowy i bezzapachowy, natomiast nierafinowany ma posmak migdałów lub orzechów.
Można go dodawać do świeżych sałatek, smażyć na nim mięsa, ryby, warzywa, naleśniki czy frytki.
Oleje Ryżowe
Olej Ryżowy 2 Litry RIZI
Opis: Olej ryżowy firmy Rizi w butelce o pojemności 2 litry. Wyprodukowany z ryżu jak sama nazwa wskazuje. Używany głównie do smażenia na woku w wysokiej temperaturze tzw. stir fry czyli szybkie smażenie z energicznym mieszaniem. Olej ma bardzo wysoką temperaturę dymienia powyżej 240 stopni, dlatego jest idealny do smażenia. Zawiera ważne dla organizmu wartości odżywcze oraz witaminy, można go również stosować jako dressing do sałatek oraz element marynaty do mięsa.
Olej Ryżowy Do Smażenia 1 Litr RIZI
Opis: Olej ryżowy firmy Rizi w bardzo eleganckiej butelce o pojemności 1litr. Wyprodukowany z ryżu jak sama nazwa wskazuje. Używany głównie do smażenia na woku w wysokiej temperaturze tzw. stir fry czyli szybkie smażenie z energicznym mieszaniem. Olej ma bardzo wysoką temperaturę dymienia powyżej 240 stopni, dlatego jest idealny do smażenia. Zawiera ważne dla organizmu wartości odżywcze oraz witaminy, można go również stosować jako dressing do sałatek oraz element marynaty do mięsa.
Olej Ryżowy Do Smażenia 500ml RIZI
Opis: Olej ryżowy firmy Rizi w butelce 500ml. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia olej z ryżu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej, w szczególności do potraw przygotowywanych metodą stir-fry (smażenie z energicznym mieszaniem). Jest neutralny w smaku i zapachu. Smażenie na oleju ryżowym ogranicza wchłanianie przez potrawy tłuszczu. Dzięki swoim właściwościom polecany jest osobom dbającym o cholesterol. Idealnie nadaje się do sałatek. Zawiera duże ilości witaminy E.
Olej Ryżowy Do Smażenia i Sałatek 1 Litr GOLDEN TURTLE BRAND
Opis: Olej ryżowy firmy Golden Turtle w butelce 1litr. Rewelacyjnie nadaje się do smażenia, gdyż ma wysoką temperaturę dymienia, aż 254 °C. Posiada neutralny smak co jest kolejnym atutem do smażenia w wysokiej temperaturze. W krajach orientalnych smaży się głównie na oleju ryżowym lub arachidowym. Olej ryżowy można również zastosować do sałatek, zawiera wtedy dużo wartości odżywczych takich jak witamina E oraz antyoksydanty. Bardzo ważnym elementem jest zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz 6.
Olej Ryżowy 100% Czysty Wysoka Jakość 1L KIER
Opis: Olej ryżowy 100% naturalny czysty o wysokiej jakości w szklanej ciemnej butelce o pojemności 1L firmy Kier. Wytwarzany z otrębów ryżowych, podstawowy tłuszcz w kuchni azjatyckiej. Niewątpliwą zaletą jest wysoka temperatura dymienia (ponad 250 stopni C) co oznacza, że spokojnie można używać go do smażenia na woku w stylu stir-fry, w głębokim oleju, do frytownicy, jak również do klasycznego smażenia na zwykłej patelni oraz pieczenia w piekarniku.
Olej ryżowy rewelacyjnie sprawdza się również na zimno w sałatkach, surówkach, do dań z ryżu (risotto), czy jako baza do sosów takich jak winegret.
Uznawany również jako najzdrowszych z tłuszczów używanych do smażenia. Zawiera dużo naturalnej witaminy E – silnego antyutleniacza, witaminę B1, fitosterole oraz kwasy omega3. Jest produktem bezglutenowym, idealnym dla osób chorych na celiakię oraz wegetarian.