window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie ! Wpisz adres email, aby otrzymywać informację o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Submit
Kategorie Blog

Herbaty Azjatyckie

Herbaty Azjatyckie - popularne na świecie. Herbaty nie tylko oczyszczają organizm z toksyn, posiadają również wysoką zawartość antyoksydantów.

Herbaty Azjatyckie

Herbaty Azjatyckie

Melisa Lekarska Suszona Na Sen Uspokaja 30g

Melisa Lekarska Suszona Na Sen Uspokaja 30g
Melisa Lekarska Suszona Na Sen Uspokaja 30g

Opis: Melisa należy do najbardziej znanych ziół przyprawowych i herbacianych. Jej delikatny, cytrynowy smak i aromat sprawiają, że doskonale smakuje jako napar, często podawany w postaci mrożonej herbaty. Listki melisy często stanowią składnik delikatnych surówek i sałatek. Na bazie świeżych lub suszonych liści melisy powstają aromatyczne wódki i likiery o orzeźwiającej nutce, przypominającej nieco trawę cytrynową. Pieczona kaczka lub gęsina z dodatkiem melisy nabiera lekkości. Melisa doskonale komponuje się również z twarożkiem i rybą. Warto jej dodać do zupy czy sosu pieczeniowego.

W liściach melisy znajdziemy duże ilości witaminy C, która doskonale poprawia odporność organizmu na przeziębienie. Ziele to również obfituje w terpeny - organiczne związki chemiczne o działaniu łagodnie uspokajającym, oraz taniny, które znajdują się również w herbatach i wykazują działanie przeciwwirusowe. Kariofilen i cytran, obecne w zielu melisy, łagodzą bóle migrenowe, stany zmęczenia, objawy depresji i melancholii. Dodatkowo towarzyszące im kwasy fenolowe wspomagają walkę z opryszczką.

Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania ich w formie jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych i form terapii lub jako ich zamienniki. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

4,20 zł

szt.

Rumianek Suszony Ziele Koszyczek Kwiat Naturalny 25g

Rumianek Suszony Ziele Koszyczek Kwiat Naturalny 25g
Rumianek Suszony Ziele Koszyczek Kwiat Naturalny 25g

Opis: Ziele Rumianku od wieków popijane były przez całe pokolenia. Jedni pili je dla zdrowia, inni dla smaku. Delikatny napar z aromatycznego zioła ma charakterystyczny smak, który wielu osobom kojarzy się z przyjemnym popołudniem u babci.

Licznie występujące w ziele rumianku flawonoidy wykazują delikatne działanie rozkurczowe w jelitach i zapobiegają wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym długotrwałemu stresowi. Obecna w naparze witamina C oraz PP pomagają regenerować się ścianom naczyń krwionośnych.

W kwiatach rumianku znajduje się też chamazulen - olejek eteryczny o działaniu przeciwuczuleniowym. Spiroeter oraz alfa-bisabolol pomagają zwalczać stany zapalne skóry a kumaryna pomaga odprężyć się po ciężkim dniu.

Sposób parzenia naparu:

1 łyżkę rumianku zalać szklanką wrzątku. Nakryć i odstawić na ok. 8 minut.

Rumiankowa płukanka do włosów:
- 0,5 szklanki suszonych kwiatów rumianku,
- 4 szklanki wody;
- Gotować razem przez 5 minut, przecedzić. Płukać włosy wywarem zaraz po ich umyciu.

Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania ich w formie jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych i form terapii lub jako ich zamienniki. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

5,60 zł

szt.

Lawenda Kwiaty Lawendy Suszone Pachnące 20g

Lawenda Kwiaty Lawendy Suszone Pachnące 20g
Lawenda Kwiaty Lawendy Suszone Pachnące 20g

Opis: Lawenda to jedno z najbardziej cenionych ziół za jej charakterystyczny zapach. Zawiera takie składniki jak: olejki eteryczne (linalol), sole mineralne, garbniki, cukry oraz barwniki. Napar z lawendy posiada właściwości relaksujące zarówno ciało jak i umysł.

Lawenda znana jest przede wszystkim jako środek uspokajający, likwidujący napięcie nerwowe oraz ułatwiający zasypianie. Ponadto łagodzi rozmaite dolegliwości związane ze stresem, w tym napięciowe bóle głowy, migreny, zaburzenia trawienia.

Zaleca się picie naparu z lawendy w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych (wzdęcia, biegunka, niestrawności, brak apetytu) jak również przy objawach napięcia przedmiesiączkowego.

Napar z lawendy można stosować równie jako dodatek do kąpieli bądź tez tonik oczyszczający cerę. Lawenda bowiem ułatwia gojenie się ran, owrzodzeń, oparzeń, ukąszeń. Jest również pomocna w przypadku opryszczki i stanów zapalnych skóry. Przy przeziębieniu i zapaleniu oskrzeli zaleca się inhalacje oczyszczające drogi oddechowe, zaś przy zapaleniu gardła i jamy ustnej – płukanki.

Zastosowanie kulinarne:
Lawenda znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni. Jest jednym ze składników „ziół prowansalskich”. Bardzo dobrze komponuje się z rozmarynem, szałwią, tymiankiem, oregano i koprem. Przy używaniu lawendy należy pamiętać o tym, by stosować ją z umiarem, ponieważ w zbyt dużej ilości danie będzie smakowało jak perfum.

Z lawendy można przygotować cukier lawendowy, który świetnie nada się do naszych wypieków, deserów czy nawet do słodzenia napojów. Suszona lawenda doskonale nadaje się do aromatyzowania dań z grilla. Możemy używać jej jako dodatku ziołowego do marynaty lub bezpośrednio okładać lawendą mięsa, a po upieczeniu oczyścić je z pozostałości lawendy, aby nie zostawiać za mocnego smaku.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

6,40 zł

szt.

Herbata Biała Kwitnąca Kwiat Lichi 1 Sztuka

Herbata Biała Kwitnąca Kwiat Lichi 1 Sztuka
Herbata Biała Kwitnąca Kwiat Lichi 1 Sztuka

Opis: Herbaty kwitnące charakteryzują się swoim nietuzinkowym wyglądem, ich listki są ręcznie zwijane a następnie formowane w pożądany kształt. Jest to specjał, który zostanie doceniony przez prawdziwych smakoszy herbacianych lecz nie twierdzę, że ktoś kto dopiero zaczyna swoją przygodę z herbatami przejdzie obok niego obojętnie. Prawdziwa ‘’magia’’ dzieje się podczas parzenia herbat kwitnących, listki po kontakcie z wodą ( o odpowiedniej temperaturze ) rozwijają się, ukazując wnętrze – różowy kwiat Wiecznika Kulistego.

Kuszący napar o pełnym odświeżenia, delikatnym kwiatowym aromacie. :-)

Sposób parzenia:
1. Do szklanego naczynia np. dzbanka o pojemności 1-1,5l należy nalać wodę o temperaturze 70-85°C
2. Następnie delikatnie umieścić w niej kulkę
3. Parzyć  7-9 minut, po tym czasie należy przelać napar do filiżanek.

- Kwiat nadaje się do ponownego zalania zaraz po przestygnięciu.
- Należy zalewać go coraz mniejszą ilością wody wydłużając stopniowo czas parzenia.
- Kulkę można zalewać 2-4 razy.

Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia. Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze.

Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Właściwości zdrowotne herbaty białej:
- Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
- Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za proces starzenia się.
- Zawiera dużo witaminy C
- Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację
- Polecana szczególnie w lato do wysiłku intelektualnego
- Redukuje napięcie i stres.

Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

7,90 zł

szt.

Herbata Zielona Liściasta Gunpowder z Chin 50g

Herbata Zielona Liściasta Gunpowder z Chin 50g
Herbata Zielona Liściasta Gunpowder z Chin 50g

Opis: Zielony Gunpowder jest słynny w Chinach jako "herbata perełkowa". Ceniona jest przede wszystkim z swój wyjątkowy aromat i znakomity, nieco cierpki aromat. Jej napar uzyskuje barwę koloru miedziano-zielonkawego. Można ją pić w ciągu całego dnia. Polecamy zwłaszcza lekko schłodzoną z dodatkiem mięty.

Nazwa tej herbaty pochodzi od ciasno zwiniętych w kulki listków herbaty, które przypominają Proch strzelniczy.

Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.

Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak.

Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.

Właściwości zielonej herbaty:
- Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
- Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
- Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
- Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Reguluje procesy trawienne.
- Hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
- Chroni przed wirusami i grypą.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
- Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Neutralizuje nikotynę.
- Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

8,60 zł

szt.

Zielona Herbata Sencha Delikatna Smaczna 50g

Zielona Herbata Sencha Delikatna Smaczna 50g
Zielona Herbata Sencha Delikatna Smaczna 50g

Opis: Zielona herbata sencha klasyczna chińska herbata, bez dodatków smakowych. Listki tej herbaty pochodzą z wczesnych zbiorów i nie są poddawane procesowi fermentacji.

Po zaparzeniu otrzymujemy napar o pełnym, czystym i jasnozielonym kolorze. Wyraźny, przyjemny smak na długo pozostaje w ustach. Jest on jednak delikatniejszy od naparu z Senchy japońskiej.

Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.

Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

8,70 zł

szt.

Żółta Szlachetna Herbata Yellow Huang Xiao Tea 15g

Żółta Szlachetna Herbata Yellow Huang Xiao Tea 15g
Żółta Szlachetna Herbata Yellow Huang Xiao Tea 15g

Opis: Ta rzadko spotykana żółta herbata znana jest od czasów dynastii Ming i Qing. Mówi się, że metoda jej produkcji zaginęła i została odkryta na nowo w latach 70 XX wieku. Od tego czasu wygrywa wiele liczących sił konkursów dotyczących jakości herbaty, jak np. China's Tea Cup w 1999 roku.

Herbatę Huang xiao tea parzy się tylko raz.

Sposób przyrządzania:
1 łyżeczka na 200ml, 80°C, 3 min

Herbata żółta nazywana jest herbatą cesarską. Przez setki lat była zarezerwowana tylko dla dworu cesarskiego. Herbata ta produkowana jest wyłącznie w Chinach w bardzo małych ilościach.Uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj herbaty. Napar z żółtej herbaty jest koloru bladożółtego, ma świeży, niezwykle przyjemny, można nawet powiedzieć pieszczotliwy smak, niezwykle miękki, o prawie niewyczuwalnej cierpkości i subtelny, delikatny aromat. Dzięki specjalnemu procesowi wytwarzania oraz zawartości patyczków w herbacie wyczuwa się także subtelną nutkę kawy i gorzkiej czekolady. Charakterystyczne jest to, że napar żółtej herbaty odbija się od ścianki porcelanowej filiżanki lub spodka bladoróżową barwą. Po tej właściwości łatwo jest odróżnić prawdziwą żółtą herbatę.

Właściwości żółtej herbaty:
- ułatwia trawienia;
- usuwa toksyczne substancje oraz szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu;
- ma właściwości odprężające i relaksujące;
- przywraca siły witalne i dodaje energii;
- ma niewielką zawartość teiny (0,35%), zatem można ją pić nawet przez snem.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

9,40 zł

szt.

Herbata Cytrusowa Owocowa Ice Tea Naturalna 50g

Herbata Cytrusowa Owocowa Ice Tea Naturalna 50g
Herbata Cytrusowa Owocowa Ice Tea Naturalna 50g

Opis: Cytrusowa herbata owocowa to mieszanka kawałków słodkich owoców i hibiskusa. Napar ten charakteryzuje się słodkim smakiem i wspaniałym aromatem. Wyśmienicie smakuje jako mrożona herbata z lodem. Herbaty owocowe to niezwykła pod każdym względem kompozycję kwiatów, liści, owoców i oryginalnych dodatków. Posiadają przyjemny, tropikalny zapach i smak, który wraz z pierwszym łykiem wnosi w nasze życie słodką porcję wonnej egzotyki.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć 5 do 8 minut.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

9,50 zł

szt.

Herbata Owocowa Niebiańska Napar Owocowy 50g

Herbata Owocowa Niebiańska Napar Owocowy 50g
Herbata Owocowa Niebiańska Napar Owocowy 50g

Opis: Herbata niebiańska owocowa to kompozycja aromatycznych i soczystych owoców w połączeniu z delikatnymi płatkami róży, bławatków i słonecznika. Całość charakteryzuje się niezwykle głęboką barwą i mocno owocowym smakiem. Herbaty owocowe to niezwykła pod każdym względem kompozycja kwiatów, liści, owoców i oryginalnych dodatków. Posiadają przyjemny, tropikalny zapach i smak, który wraz z pierwszym łykiem wnosi w nasze życie słodką nutkę wonnej egzotyki.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć 5 do 8 minut.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

9,90 zł

szt.

Herbata Owocowa Bora Bora Pyszna Mieszanka 50g

Herbata Owocowa Bora Bora Pyszna Mieszanka 50g
Herbata Owocowa Bora Bora Pyszna Mieszanka 50g

Opis: Bora bora to egzotyczna mieszanka owoców i kwiatów, która swoim smakiem i aromatem zachwyca każdego.

Herbaty owocowe to niezwykła pod każdym względem kompozycję kwiatów, liści, owoców i oryginalnych dodatków. Posiadają przyjemny, tropikalny zapach i smak, który wraz z pierwszym łykiem wnosi w nasze życie słodką porcję wonnej egzotyki.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć 5 do 7 minut.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

10,30 zł

szt.

Herbata Owocowa Smakowa Wiśnie w Rumie 50g

Herbata Owocowa Smakowa Wiśnie w Rumie 50g
Herbata Owocowa Smakowa Wiśnie w Rumie 50g

Opis: Wiśnie w rumie to prosta a zarazem niesamowita mieszanka na bazie kwiatów hibiskusa i soczystych wiśni. Ich kwaskowaty smak przełamuje słodki, egzotyczny ananas i rodzynki. Całości dopełnia delikatny aromat karaibskiego rumu.

Herbaty owocowe to niezwykła pod każdym względem kompozycję kwiatów, liści, owoców i oryginalnych dodatków. Posiadają przyjemny, tropikalny zapach i smak, który wraz z pierwszym łykiem wnosi w nasze życie słodką porcję wonnej egzotyki.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć 5 do 7 minut.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

10,70 zł

szt.

Herbata Owocowa Różana Pyszna Aromatyczna 50g

Herbata Owocowa Różana Pyszna Aromatyczna 50g
Herbata Owocowa Różana Pyszna Aromatyczna 50g

Opis: Herbata różana owocowa to kompozycja aromatycznych i soczystych owoców w połączeniu z delikatnymi pączkami róży i płatkami słonecznika. Całość charakteryzuje się niezwykle głęboką barwą i słodkim aromatem. Wszystko to jest wstępem do doznań jakie niesie ze sobą wspaniały smak naparu.

Herbaty owocowe to niezwykła pod każdym względem kompozycję kwiatów, liści, owoców i oryginalnych dodatków. Posiadają przyjemny, tropikalny zapach i smak, który wraz z pierwszym łykiem wnosi w nasze życie słodką porcję wonnej egzotyki.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć 5 do 7 minut.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

10,70 zł

szt.

Herbata Czarna Hawajski Koktail Super Aromat 50g

Herbata Czarna Hawajski Koktail Super Aromat 50g
Herbata Czarna Hawajski Koktail Super Aromat 50g

Opis: Hawajski koktail to czarna herbata z dodatkiem egzotycznych owoców. Jej aromat i smak przywodzą na myśl gorące Hawaje z ich całym czarem.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

10,90 zł

szt.

Herbata Ziołowa Napar Na Długie Życie 30g

Herbata Ziołowa Napar Na Długie Życie 30g
Herbata Ziołowa Napar Na Długie Życie 30g

Opis: Od wieków znane są wyjątkowe, lecznicze właściwości herbat. Hamują one starzenie, zapobiegają zawałom serca, pobudzają nas i oczyszczają nasz organizm. Naturalne składniki oraz witaminy które się w nich znajdują zastępują niekiedy sztuczne środki farmakologiczne.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć 5 do 7 minut.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

11,30 zł

szt.

Zielona Herbata Chun Mee Oczyszczająca Premium 50g

Zielona Herbata Chun Mee Oczyszczająca Premium 50g
Zielona Herbata Chun Mee Oczyszczająca Premium 50g

Opis: Chun Mee to doskonała w smaku zielona herbata, która wywodzi się z prowincji Jiangxi. Określenie "Szlachetne Brwi" oddaje kształt jej listków, które to są długie, jasnozielone i kunsztownie zwinięte. Jej wytwarzanie wymaga wielkiej wprawy, ponieważ listki muszą być zwijane we właściwej temperaturze i przez właściwy okres czasu, aby uzyskać pożądany kształt.

Chun Mee daje jasnożółty przejrzysty napar o delikatnym i orzeźwiającym smaku.

Sposób przyrządzania:
zalać wodą o temp. 95°C, parzyć 2-3 minuty.

Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.

Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.

Właściwości zielonej herbaty:
- Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
- Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
- Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
- Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Reguluje procesy trawienne.
- Hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
- Chroni przed wirusami i grypą.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
- Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Neutralizuje nikotynę.
- Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

11,40 zł

szt.

Herbata Premium Formosa Oolong Se Chung Wyjątkowa 50g

Herbata Premium Formosa Oolong Se Chung Wyjątkowa 50g
Herbata Premium Formosa Oolong Se Chung Wyjątkowa 50g

Opis: Formosa Oolong to półfermentowana herbata. Rodzaj ten bywa nazywany herbatą turkusową lub wulong. Chińska tradycja mówi, że w imbryczku susz herbaciany przyjmuje postać smoka. Stąd inna nazwa tej herbaty – smocza.

Oolong to pośrednia grupa pomiędzy herbatami zielonymi a czarnymi, często mylnie określana mianem herbat czerwonych. Charakteryzują się one niepowtarzalnym smakiem i aromatem z wyczuwalną kwaskowatą  nutą z odcieniem owocowym.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 90°C i parzyć około 3-5 minut.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

11,50 zł

szt.

Herbata Zielona Pomarańczowa Energia Orzeźwiająca 50g

Herbata Zielona Pomarańczowa Energia Orzeźwiająca 50g
Herbata Zielona Pomarańczowa Energia Orzeźwiająca 50g

Opis: Pomarańczowa energia to herbata wyprodukowana na bazie zielonej herbaty ceylon gowrakele i senchy o wyjątkowym, delikatnym smaku oraz doskonałym aromacie. Warto jej spróbować :-)

Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.

Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.

Właściwości zielonej herbaty:

  • Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
  • Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
  • Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
  • Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
  • Wzmacnia zęby i kości.
  • Reguluje procesy trawienne.
  • Hamuje procesy starzenia.
  • Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
  • Chroni przed wirusami i grypą.
  • Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
  • Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
  • Neutralizuje nikotynę.
  • Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.
Cena:

11,50 zł

Herbata Zielona Gunpowder Łzy Smoka 50g

Herbata Zielona Gunpowder Łzy Smoka 50g
Herbata Zielona Gunpowder Łzy Smoka 50g

Opis: To wyśmienita herbata na bazie Gunpowdera. Charakteryzuje się wyjątkowym, owocowym smakiem i doskonałym aromatem. Działa orzeźwiająco i pobudzająco. Ma ponadto bardzo korzystny wpływ na trawienie, dlatego polecamy spożywać ją zwłaszcza po posiłkach.

Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.

Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.

Właściwości zielonej herbaty:

  • Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
  • Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
  • Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
  • Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
  • Wzmacnia zęby i kości.
  • Reguluje procesy trawienne.
  • Hamuje procesy starzenia.
  • Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
  • Chroni przed wirusami i grypą.
  • Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
  • Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
  • Neutralizuje nikotynę.
  • Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

11,50 zł

szt.

Herbata Zielona Jaśminowa Zdrowa i Aromatyczna 50g

Herbata Zielona Jaśminowa Zdrowa i Aromatyczna 50g
Herbata Zielona Jaśminowa Zdrowa i Aromatyczna 50g

Opis: Jest to bardzo wysokiej jakości zielona herbata Sencha z dodatkiem kwiatów jaśminu - ulubiona w Państwie Środka ;-) Po jej zaparzeniu uzyskamy subtelny i lekki napar o wspaniałym aromacie. Napar ten oprócz swych niezaprzeczalnych walorów smakowych ma także pozytywny wpływ na zdrowie - wspomaga procesy trawienia i doskonale łagodzi smak pikantnych potraw.

Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.

Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.

Właściwości zielonej herbaty:
- Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
- Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
- Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
- Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Reguluje procesy trawienne.
- Hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
- Chroni przed wirusami i grypą.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
- Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Neutralizuje nikotynę.
- Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

11,60 zł

szt.

Herbata Owocowa Miód i Malina Pyszny Smak 50g

Herbata Owocowa Miód i Malina Pyszny Smak 50g
Herbata Owocowa Miód i Malina Pyszny Smak 50g

Opis: Miód i maliny to kompozycja idealna. Słodki miód i kwaskowate owoce łączą się, dając napar kuszący aromatem i smakiem.

Herbaty owocowe to niezwykła pod każdym względem kompozycję kwiatów, liści, owoców i oryginalnych dodatków. Posiadają przyjemny, tropikalny zapach i smak, który wraz z pierwszym łykiem wnosi w nasze życie słodką porcję wonnej egzotyki.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć 5 do 7 minut.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

11,90 zł

szt.

Herbata Czarna Rajski Ogród Smaczna Egzotyczna 50g

Herbata Czarna Rajski Ogród Smaczna Egzotyczna 50g
Herbata Czarna Rajski Ogród Smaczna Egzotyczna 50g

Opis: Rajski ogród to wyśmienity w smaku czarna herbata o aromacie egzotycznych owoców. Mango, rodzynki i papaja nadają naparowi słodki, owocowy smak. Dodatek płatków róży i płatków bławatka sprawia, że napar ma aromat świeżych kwiatów.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty Herbata wykorzystana do przygotowania mieszanki pochodzi z CEJLONU.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,60 zł

szt.

Herbata Czarna 1001 Nocy Pyszna Aromatyczna 50g

Herbata Czarna 1001 Nocy Pyszna Aromatyczna 50g
Herbata Czarna 1001 Nocy Pyszna Aromatyczna 50g

Opis: 1001 nocy to wyjątkowa w smaku mieszanka na bazie herbaty czarnej Ceylon i soczystych owoców. Jej smak i aromat przeniosą każdego w bajkowy świat opowiadań Szeherezady.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,60 zł

szt.

Herbata Zielona Sencha Mały Budda 50g

Herbata Zielona Sencha Mały Budda 50g
Herbata Zielona Sencha Mały Budda 50g

Opis: Mały budda to zielona herbata z dodatkami owoców i przypraw. Dzięki nim łagodny smak naparu nabiera głębi i niepowtarzalnego charakteru. Słodkie owoce, korzenne przyprawy oraz papryka i pieprz czerwony sprawiają, że podniebienie odczuwa smak w trzech wymiarach.

Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.

Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.

Właściwości zielonej herbaty:

  • Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
  • Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
  • Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
  • Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
  • Wzmacnia zęby i kości.
  • Reguluje procesy trawienne.
  • Hamuje procesy starzenia.
  • Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
  • Chroni przed wirusami i grypą.
  • Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
  • Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
  • Neutralizuje nikotynę.
  • Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,60 zł

szt.

Herbata Zielona Liściasta Genmaicha Japan Style 50g

Herbata Zielona Liściasta Genmaicha Japan Style 50g
Herbata Zielona Liściasta Genmaicha Japan Style 50g

Opis: Genmaicha Japan Style z Ryżem to połączenie szlachetnej, zielonej herbaty z prażonym, brązowym ryżem. Jej druga nazwa to Popcorn Tea. Niegdyś ryż dodawany był do herbaty w celu zmniejszenia jej ceny. Dziś jednak robi się to by uzyskać niezwykłą mieszankę smakowo - aromatyczną.

Herbata zielona
była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.

Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak.

Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.

Sposób parzenia: Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza (5-6 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je 3 minuty - nie dłużej aby napar nie był gorzki.

Właściwości zielonej herbaty:
- Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
- Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
- Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
- Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Reguluje procesy trawienne.
- Hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
- Chroni przed wirusami i grypą.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
- Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Neutralizuje nikotynę.
- Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,60 zł

szt.

Herbata Owocowa Cynamonowo Jabłkowa Smaczna 50g

Herbata Owocowa Cynamonowo Jabłkowa Smaczna 50g
Herbata Owocowa Cynamonowo Jabłkowa Smaczna 50g

Opis: Cynamonowo jabłkowa herbata owocowa to wariacja na temat jednego z najpopularniejszych ciast w Polsce i na świecie - szarlotki. Aromat cynamonu i pomarańczy delikatnie otacza smak soczystego jabłka. Wspaniała kompozycja dla miłośników tradycji.

Herbaty owocowe to niezwykła pod każdym względem kompozycję kwiatów, liści, owoców i oryginalnych dodatków. Posiadają przyjemny, tropikalny zapach i smak, który wraz z pierwszym łykiem wnosi w nasze życie słodką porcję wonnej egzotyki.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć 5 do 7 minut.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,80 zł

szt.

Herbata Czarna Cejlońska Moonlight Mocna 50g

Herbata Czarna Cejlońska Moonlight Mocna 50g
Herbata Czarna Cejlońska Moonlight Mocna 50g

Opis: Moonlight to kompozycja przygotowana na bazie czarnej herbaty z aromatycznymi dodatkami. Orzeźwiający charakter nadaje naparowi dodatek skórki pomarańczowej. Eukaliptusowe listki tworzą wrażenie egzotyczności a owocową nutę zawdzięczamy berberysowi. Delikatne, srebrne kuleczki cukrowe łagodzą nieco charakterystyczną goryczkę czarnej herbaty i intrygująco prezentują się w filiżance, przywodząc na myśl światło księżyca odbijające się w wodzie.

Herbata czarna
jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,90 zł

szt.

Herbata Mini Prasowana Pu-Erh Tou-Cha 5 Sztuk

Herbata Mini Prasowana Pu-Erh Tou-Cha 5 Sztuk
Herbata Mini Prasowana Pu-Erh Tou-Cha 5 Sztuk

Opis: Pu-erh Tuo-cha to szlachetna, czerwona herbata sprasowana w formie gniazd. Napar jest mocny, jednak jego smak zaskakuje delikatnością i lekko wyczuwalną nutą słodyczy. Pu-erh TUO - CHA uznawany jest za cenniejszą i szlachetniejszą formę herbaty czerwonej niż pu-erh'y sypane.

Daje bursztynowy napar o delikatnym smaku. Idealnie nadaje się do wielokrotnego parzenia. Każda z 5 sztuk Pu-erh'a TUO - CHA zapakowana jest w oddzielną bibułkę.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 3-4 minuty.

Herbata PU-ERH jest uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat. Dawniej jej spożywanie było przywilejem cesarza. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach według tajemnej receptury. Herbata Pu-Erh jest herbatą czerwoną – częściowo fermentowaną. Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna oraz specyficzny, mocny i ziemisty aromat. Aby złagodzić jej smak w krajach europejskich dodaje się do niej aromaty, najczęściej cytrynowe.

Herbata Pu-Erh zawiera bardzo duże ilości związków mineralnych i mikroelementów, teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat.

Herbata Pu-Erh znana jest jako „morderca tłuszczu”. Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych, a także pobudzają pracę jelit. Dzięki ulega zmniejszeniu ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Badania kliniczne dowodzą, iż u 88% pacjentów pijących regularnie herbatę straciło w ciągu miesiąca od 3-10 kg. Warto podkreślić fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Ponadto spadek wagi utrzymywał się. Herbata Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Choć smak tej herbaty może być nieco przykry i drażniący, to herbata ta jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka.

Właściwości herbaty Pu-Erh:

  • napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, wspomagając przemianę materii - polecana osobom na diecie,
  • pu-erh pity regularnie wspomaga walkę z podwyższonym poziomem cholesterolu, co jest ważne zwłaszcza dla osób zmagających się z miażdżycą i nadciśnieniem,
  • fluor, zawarty w czerwonej herbacie, pomaga wzmacniać zęby i chronić je przed próchnicą,
  • taniny, obecne w naparze Pu-erh, stymulują wydzielanie żółci, pomagając tym samym rozkładać tłuszcze,
  • liczne przeciwutleniacze pochodzące z czerwonej herbaty wspomagają leczenie i profilaktykę chorób nowotworowych oraz pomagają skórze zachować zdrowy i młody wygląd,
  • najlepsze efekty uzyskamy pijąc 5-6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, najlepiej 30 minut po posiłku.

Sposób parzenia: Małą łyżeczkę liści należy zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem przez około 4-5 minut. Napar należy pić zaraz po przyrządzeniu, najlepiej bez żadnych dodatków, gdyż mogą one zneutralizować jego właściwości lecznicze. Można parzyć wielokrotnie. Ponadto warto pamiętać o tym, aby nie pozostawiać listków w naparze, bo stanie się gorzki i będzie zawierał szkodliwe garbniki. Prawidłowo zaparzona herbata powinna mieć na wierzchu pianę.

Specjaliści zalecają picie 3-5 filiżanek herbaty dziennie – najlepiej półgodziny po posiłku.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,90 zł

szt.

Herbata Czarna Wiśnia Maraschino Aromatyzowana 50g

Herbata Czarna Wiśnia Maraschino Aromatyzowana 50g
Herbata Czarna Wiśnia Maraschino Aromatyzowana 50g

Opis: Wiśnia marschino to wyjątkowa w smaku mieszanka na bazie czarnej herbaty Cejlon. Powstaje z soczystych wiśni i płatków różanych do suszu herbacianego. Kompozycja ta zainspirowana została słynnym likierem z wiśnie odmiany Marasa.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,90 zł

szt.

Herbata Czarna Słodka Pomarańcza Super Smak 50g

Herbata Czarna Słodka Pomarańcza Super Smak 50g
Herbata Czarna Słodka Pomarańcza Super Smak 50g

Opis: Słodka pomarańcza to wyjątkowa w smaku mieszanka na bazie herbaty czarnej i soczystych owoców. Jej smak i aromat to kwintesencja pomarańczy.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,90 zł

szt.

Herbata Biała Pai Mu Tan Dotyk Białego Anioła 30g

Herbata Biała Pai Mu Tan Dotyk Białego Anioła 30g
Herbata Biała Pai Mu Tan Dotyk Białego Anioła 30g

Opis: Biały anioł to niezwykła, delikatna mieszanka białej herbaty i aromatycznych płatków kwiatowych. Słodki, lekki aromat współgra z równie łagodnym smakiem. Orzeźwiający aromat herbaty  Biały Anioł to idealna kompozycja na spokojny wieczór.

Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.

Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Sposób zaparzania: Wodą o temperaturze 75- 90°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).

Właściwości zdrowotne herbaty białej:

Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.

  • Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia,
  • Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
  • Zawiera dużo witaminy C,
  • Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
  • Polecana szczególnie latem przy wysiłku intelektualnego,
  • Redukuje napięcie i stres.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,90 zł

szt.

Herbata Zielona Sakura Wiśnia i Dzika Róża 50g

Herbata Zielona Sakura Wiśnia i Dzika Róża 50g
Herbata Zielona Sakura Wiśnia i Dzika Róża 50g

Opis: Sakura to najbardziej rozpoznawalny symbol Japonii – ozdobne drzewa wiśniowe i ich kwiaty. To właśnie one stały się inspiracją mieszanki na bazie zielonej Senchy.

Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie. Napar z niej nie musi być wcale zielony. Po zalaniu wodą otrzymujemy w filiżance jasny płyn o odcieniu przechodzącym od żółtego do brązu.

Od wielu lat naukowcy badają właściwości zielonej herbaty i od wielu lat badania te potwierdzają jej dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zielona herbata jest źródłem licznych mikro- i makroelementów oraz witamin. Zawarta w naparze z zielonej herbaty tanina neutralizuje pobudzające właściwości teiny, pomaga się zrelaksować i odprężyć nie wywołując uczucia otępienia. W magazynie „Phytomedicine” opublikowane zostały wyniki badań, które potwierdzają zdolność polifenoli pochodzących z zielonej herbaty do zmniejszania ryzyka zachorowania na nowotwory. Naukowcy z Uniwersytetu Newcastle dowiedli, że polifenole pomagają również neutralizować działanie nadtlenku wodoru oraz beta-amyloidu. Substancje te są odpowiedzialne za zwiększanie ryzyka zachorowania na choroby neurodegradacyjne, takie jak demencja, Choroba Alzheimera czy Parkinsona. Badania w tym kierunku prowadziło grono szwajcarskich badaczy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei pod kierunkiem profesora Christopha Beglingera i profesora Stefana Borgwardta. Wyniki ich analiz zostały opublikowane w czasopiśmie „Psychopharmacology”.

Polifenole z zielonej herbaty przyczyniają się również do poprawy kondycji skóry, spowalniają procesy jej starzenia i hamują proces tworzenia zmarszczek. Dodatkowo pomagają nawadniać i odżywiać skórę od wewnątrz, chroniąc ją przed wysuszaniem i łuszczeniem. Antybakteryjne działanie polifenoli doskonale wpływa na florę bakteryjną jamy ustnej – związki te, bowiem, neutralizują bakterie odpowiedzialne za degradację szkliwa i narastanie płytki nazębnej. Szeroka gama aktywnych przeciwutleniaczy wspiera walkę z wolnymi rodnikami co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka potencjalnego zachorowania na nowotwory skóry.

W 1994 roku w Tohoku University School of Public Policy w Japonii przeprowadzono eksperyment na grupie ponad 40 000 tysięcy mężczyzn w wieku od 40 do 79 lat, którzy nie chorowali nigdy na nowotwory i choroby serca. Wynik doświadczenia udowodnił, że przyjmowanie 5 filiżanek zielonej herbaty dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia aż o 26% i aż o 16% obniża prawdopodobieństwo zachorowania na inne dolegliwości. Grupę kontrolną stanowili mężczyźni przyjmujący tylko 1 filiżankę zielonej herbaty dziennie.

Pracownicy Vanderbilt University Medical Center przebadali 240 osób przyjmujących codziennie ekstrakt z zielonej herbaty. Po 12 tygodniach osoby otrzymujące ekstrakt miały aż o 16% niższy poziom szkodliwej frakcji cholesterolu i o 11% całkowity poziom cholesterolu we krwi. Wyniki opublikowane w 2005 roku w „American Journal of Clinical Nutrition” (styczeń 2005, str. 122-129) wykazują, że „dzienna konsumpcja zielonej herbaty w określonych dawkach przez 12 tygodni zmniejsza poziom tłuszczu w ciele, co sugeruje, że te związki mogą służyć do leczenia otyłości.”

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,90 zł

szt.

Herbata Zielona Gejsza Chińska Mieszanka 50g

Herbata Zielona Gejsza Chińska Mieszanka 50g
Herbata Zielona Gejsza Chińska Mieszanka 50g

Opis: Gejsza urzeka swoim wdziękiem. Delikatny aromat zielonej herbaty przełamuje rozgrzewający imbir i słodki sezam.

Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.

Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.

Właściwości zielonej herbaty:

  • Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
  • Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
  • Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
  • Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
  • Wzmacnia zęby i kości.
  • Reguluje procesy trawienne.
  • Hamuje procesy starzenia.
  • Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
  • Chroni przed wirusami i grypą.
  • Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
  • Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
  • Neutralizuje nikotynę.
  • Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

12,90 zł

szt.

Herbata Czarna Królewska Malina Naturalna 50g

Herbata Czarna Królewska Malina Naturalna 50g
Herbata Czarna Królewska Malina Naturalna 50g

Opis: Królewska malina to wyjątkowa w smaku mieszanka na bazie herbaty czarnej z dodatkiem soczystych owoców i aromatycznych róż.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty Herbata wykorzystana do przygotowania mieszanki pochodzi z CEJLONU.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

13,20 zł

szt.

Herbata Czarna Aromatyczna Beczka Rumu 50g

Herbata Czarna Aromatyczna Beczka Rumu 50g
Herbata Czarna Aromatyczna Beczka Rumu 50g

Opis: Beczka rumu to wyśmienity w smaku czarna herbata o aromacie rumowym. Korzenne przyprawy oraz kawałki pomarańczy sprawiają, że całość stanowi harmonijną kompozycję.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

13,40 zł

szt.

Herbata Mleczna Milk Oolong Smak Premium 50g

Herbata Mleczna Milk Oolong Smak Premium 50g
Herbata Mleczna Milk Oolong Smak Premium 50g

Opis: Oolong to półfermentowana herbata. Rodzaj ten bywa nazywany herbatą turkusową lub wulong. Chińska tradycja mówi, że w imbryczku susz herbaciany przyjmuje postać smoka. Stąd inna nazwa tej herbaty – smocza. Oolong to pośrednia grupa pomiędzy herbatami zielonymi a czarnymi, często mylnie określana mianem herbat czerwonych. Oolongi charakteryzują się one niepowtarzalnym smakiem i aromatem z wyczuwalną kwaskowatą  nutą z odcieniem owocowym.

Połączenie herbaty i mleka nie jest czymś nowym. Mleko dodaje się do herbaty m.in. w Anglii, Mongolii, Nepalu i Indiach. W Polsce taka mieszanka znana jest pod nazwą "bawarka", która kojarzy się wszystkim z Bawarią. Przyjmuje się jednak, że jest to napój wywodzący się z kuchni francuskiej i składający się z herbaty oraz syropu z paproci Adiantum capillus-veneris, podawanym na ciepło. Bawarka może być przygotowywana z czarnej herbaty lub z różnych herbat smakowych.

Dla smakoszy bawarki lub poszukiwaczy ciekawych smaków proponujemy Milk Oolong! Jest to najwyższej jakości chińska herbata półfermentowana pochodząca z Anxi w prowincji Fujian. Ma niepowtarzalny smak, który zawdzięcza specjalnej technice pozwalającej nadać mleczny aromat jeszcze przed wysuszeniem liści. Uzyskany napar ma mocną żółtozłotą barwę i delikatny, mleczny posmak.

Warto nadmienić, iż ów posmak jest efektem techniki obróbki i suszenia liści. Na żadnym etapie produkcji do suszu nie jest dodawany jakikolwiek sztuczny aromat. Mimo zatem unikalnego zabarwienia smaku otrzymają Państwo produkt ALL-NATURAL bez jakichkolwiek - a zwłaszcza sztucznych dodatków. Milk Oolong charakteryzuje się również wieloma właściwościami prozdrowotnymi: wspomaga układ krwionośny oraz immunologiczny człowieka, pozytywnie wpływa na skórę, zęby i kości, pobudza procesy trawienne i poprawia pracę żołądka, pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi oraz florę bakteryjną w jelicie grubym, regularne picie herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 90°C i parzyć około 3-5 minut. Herbatę można parzyć wielokrotnie, gdyż ciasno zwinięte, całe liście otwierają się oddając za każdym razem aromat.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

13,40 zł

szt.

Herbata Czarna Tradycyjna Masala Chai Mocna 50g

Herbata Czarna Tradycyjna Masala Chai Mocna 50g
Herbata Czarna Tradycyjna Masala Chai Mocna 50g

Opis: Masala chai to aromatyczna, tradycyjna mieszanka na bazie czarnej herbaty. Zwyczaj parzenia czarnej herbaty z korzennymi przyprawami z dodatkiem mleka wywodzi się z Indii, gdzie masala chai można kupić przy straganach na każdej ulicy. Słodko-korzenny napar doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Czarna herbata masala chai to również świetny napar na chłodne wieczory. Zawarte w mieszance przyprawy rozgrzewają. Masala chai doskonale smakuje z dodatkiem mleka.

Herbata czarna
jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 96°C i parzyć około 5-8 minuty.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

13,50 zł

szt.

Herbata Czarna Śliwka w Cynamonie Mocna Aromatyczna 50g

Herbata Czarna Śliwka w Cynamonie Mocna Aromatyczna 50g
Herbata Czarna Śliwka w Cynamonie Mocna Aromatyczna 50g

Opis: Śliwka w cynamonie to wyjątkowa w smaku mieszanka na bazie czarnej herbaty Cejlon z dodatkiem suszonej śliwki i aromatycznego cynamonu. To doskonałe połączenie smaków i aromatów na zimowe wieczory.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

13,50 zł

szt.

Herbata Czarna Earl Greys Wife Mocna Premium 50g

Herbata Czarna Earl Greys Wife Mocna Premium 50g
Herbata Czarna Earl Greys Wife Mocna Premium 50g

Opis: Według znanej legendy, ta mieszanka herbaty była podarunkiem od wdzięcznego chińskiego mandaryna. Przypuszcza się, że posłannik wysłany do Chin przez Earl Greya wyświadczył mu przysługę (np. uratował mu życie, ale szczegóły nie są znane).

Kiedy smakowity podarunek mandaryna zaczął się kończyć, Earl Grey poprosił kupców herbaty, aby skomponowali mu taką herbatę. Mieszanka ta stała się ulubioną mieszanką rodziny Grey. Gdy ich goście próbowali dowiedzieć się skąd pochodzi, byli kierowani do Twinings, w Londynie, proszono tam o nią powołując się na imię Earl Greya.

Herbata Earl Grey's Wife jest wariacją na temat podstawowej mieszanki czarnej herbaty i olejku z bergamotki. Dodatek skórki pomarańczowej i cytynowej nadają naparowi orzeźwiającą nutę. Płatki bławatka nadają herbacie przyjemny, kwiatowy aromat.

Pomarańcza bergamotka jest stosowana jako dodatek smakowy do herbaty Earl Grey. Olejek jest ekstrahowany ze skórki małej, kwaśnej pomarańczy (Citrus bergamia or Citrus aurantium bergamia ), kształtem zbliżonej do gruszki, która uprawiana jest w południowych Włoszech, ale pochodzi z Wietnamu i Południowych Chin.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

13,50 zł

szt.

Herbata Zielona z Owocami Mona Lisa Super Smak 50g

Herbata Zielona z Owocami Mona Lisa Super Smak 50g
Herbata Zielona z Owocami Mona Lisa Super Smak 50g

Opis: Mona lisa to kompozycja dwóch gatunków zielonej herbaty i kawałków owoców. Mieszanka ta ma wspaniały, lekko kwaskowaty smak i intrygujący, jak uśmiech mona lisy, aromat.

Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.

Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak.

Od wielu lat naukowcy badają właściwości zielonej herbaty i od wielu lat badania te potwierdzają jej dobroczynny wpływ na działanie organizmu. Zielona herbata jest źródłem licznych mikro- i makroelementów oraz witamin. Zawarta w naparze z zielonej herbaty tanina neutralizuje pobudzające właściwości teiny, pomaga się zrelaksować i odprężyć nie wywołując uczucia otępienia. W magazynie „Phytomedicine” opublikowane zostały wyniki badań, które potwierdzają zdolność polifenoli pochodzących z zielonej herbaty do zmniejszania ryzyka zachorowania na nowotwory. Naukowcy z Uniwersytetu Newcastle dowiedli, że polifenole pomagają również neutralizować działanie nadtlenku wodoru oraz beta-amyloidu. Substancje te są odpowiedzialne za zwiększanie ryzyka zachorowania na choroby neurodegradacyjne, takie jak demencja, Choroba Alzheimera czy Parkinsona. Badania w tym kierunku prowadziło grono szwajcarskich badaczy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei pod kierunkiem profesora Christopha Beglingera i profesora Stefana Borgwardta. Wyniki ich analiz zostały opublikowane w czasopiśmie „Psychopharmacology”.

Polifenole z zielonej herbaty przyczyniają się również do poprawy kondycji skóry, spowalniają procesy jej starzenia i hamują proces tworzenia zmarszczek. Dodatkowo pomagają nawadniać i odżywiać skórę od wewnątrz, chroniąc ją przed wysuszaniem i łuszczeniem. Antybakteryjne działanie polifenoli doskonale wpływa na florę bakteryjną jamy ustnej – związki te, bowiem, neutralizują bakterie odpowiedzialne za degradację szkliwa i narastanie płytki nazębnej. Szeroka gama aktywnych przeciwutleniaczy wspiera walkę z wolnymi rodnikami co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka potencjalnego zachorowania na nowotwory skóry.

Sposób parzenia: Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze 80 stopni Celsjusza (3-5 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je ok. 2-3 minut. Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata będzie mniej pobudzająca, niestety gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem: „Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów”.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

13,50 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl