Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !
Wpisz adres email, aby otrzymywać informację o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
- Przepisy Meksykańskie (4)
- Przepisy Orientalne (33)
Glutaminian Sodu
Zwany inaczej wzmacniaczem smaku, dodawany do wielu gotowych produktów żywnościowych oraz potraw.
Oczyszczony ma postać białych kryształków i stosowany jest jako przyprawa do sosów, konserw rybnych i mięsnych i zup instant.
Glutaminian Sodu
Glutaminian Sodu Duży Worek 10kg AJINOMOTO
Opis: Glutaminian sodu znanej firmy Ajinomoto w gastronomicznym, dużym opakowaniu 10kg. Od dziesiątek lat był używany w kuchni azjatyckiej jako swoisty dodatek do wielu dań, w celu polepszenia ich smaku. Glutaminian sodu inaczej zwany wzmacniaczem smaku to polepszacz smaku nadający potrawą smaku umami. W 10kg worku idealnie nadaje się do gastronomi.
Wysyłka w: 24 godziny
Glutaminian Sodu Wzmacniacz Smaku 1kg AJINOMOTO
Opis: Glutaminian sodu renomowanej firmy Ajinomoto w opakowaniu 1kg. Od dziesiątek lat glutaminian sodu był używany w kuchni azjatyckiej jako swoisty dodatek do wielu dań, w celu polepszenia ich smaku. Początkowo uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował ten składnik, z bardzo znanych wodorostów kombu.
Glutaminian sodu nie należy spożywać bezpośrednio. Jest to jedynie dodatek do potraw kuchni chińskiej, japońskiej, wietnamskiej, czy tajskiej. W krajach azjatyckich przyprawa ta jest nazywana „Aji-no-moto” co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „istotę smaku”.
Wysyłka w: 24 godziny
Glutaminian Sodu Wzmacniacz Smaku 200g AJINOMOTO
Opis: Glutaminian sodu znanej firmy Ajinomoto w opakowaniu 200g. Używany jest od wielu lat w kuchni azjatyckiej jako dodatek do polepszania smaku dań. Związek glutaminianu sodu wyizolowany został przez profesora Kikunae Ikeda z wodorostów kombu. Nie należy spożywać w czystej postaci ale jako dodatek przede wszystkim dań kuchni chińskiej, japońskiej, wietnamskiej i tajskiej. W Azji przyprawa ta nazywa się aji-no-moto, co w tłumaczeniu oznacza istotę/kwestię smaku.
Wysyłka w: 24 godziny
Glutaminian Sodu E621 Wzmacniacz Smaku MSG 50g
Opis: Glutaminian sodu to jeden ze składników pożywienia. Jest to substancja wzmacniająca smak i upodabniająca go do produktów naturalnych o aromacie grzybopodobnym lub zbliżonym do smaku mięsnego, tzw. umami (jap. wyśmienity, smakowity).
Glutaminian sodu występuje naturalnie w wielu rodzajach produktów spożywczych. Znajduje się w mięsie, rybach, warzywach i produktach zbożowych w formie związanej z białkiem oraz w pomidorach, mleku, ziemniakach, sosie sojowym oraz w wielu rodzajach sera w formie wolnej. Poza występowaniem w formie naturalnej, glutaminian sodu może być celowo dodany do żywności. Często jest on stosowany do zup, sosów, chipsów i produktów spożywczych typu przekąski. Glutaminian powinien służyć jedynie jako dodatek do potraw i nie może być spożywany bezpośrednio.
Glutaminian sodu w postaci krystalicznej jest pozbawiony smaku i zapachu. Dopiero po dodaniu do potrawy wzmacnia jej smak i aromat. Zaletą Glutaminianu sodu jest jego samoograniczalność - po dodaniu odpowiedniej ilości przyprawy nawet dodanie kolejnej porcji nie poprawi efektu. Optymalna ilość Glutaminianu Monosodowego w potrawie powinna mieścić się w granicy 0,2-0,8% masy gotowej potrawy.
Wysyłka w: 24 godziny